Mitropolitul Iosif Pop
Centrul de Coordonare Pedagogică
în
Europa Occidentală şi Meridională
Ministerul Afacerilor Externe (MAE)
sigla MAE
Departamentul pentru Relatiile cu Românii de Pretutindeni (DRRP)
Prima pagina -> Activităţile centrului -> Şcoala parohială
*
 Prima pagină
_
 Despre proiect
 Parteneri
 Oameni
 Activităţile centrului
 · Şcoala parohială
 · Tabăra de tradiţie şi spiritualitate ortodoxă
 · Materiale catehetice
 · Studiu biblic

 Contact
 Carte de oaspeţi
 Ştiri / Noutăţi
 Buletin de informare
 Legături
*
* *

Şcoala parohială în EU : Londra (Marea Britanie)

Cuprins:

  1. Parohia "Sf. Gheorghe" din Londra (Anglia)
  2. Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra - prezentare generală
  3. Noutăţi privind şcoala din Londra ("Amintiri din copilăria mea")
  4. Despre noi în câteva imagini (album foto)

 

1. Parohia "Sf. Gheorghe", Londra (Anglia)

Parohia "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe", Londra

Biserica: St Dunstan’s in the West,
186 Fleet Street, London EC4A 2AE

Tel: 0044(0)2072426027

Site web: www.radur.homechoice.co.uk/roc.html

Preoţi:

Pr. Silviu Petre Pufulete

Pr. Marcel Oprişan

Pr. Eugen Darie

  • Tel: 0044(0)7733161262

sus

2. Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra - prezentare generală

"Şcoala de cultură şi tradiţie românească" din Londra este un program educativ adresat copiilor români din Marea Britanie, făcând parte din seria de programe similare iniţiate de Mitropolia Ortodoxă Romană pentru Europa Occidentală si Meridională.

Programul îşi propune să menţină legătura copiilor români cu elementele esenţiale ale culturii şi spiritualităţii româneşti, completând activităţile educative pe care copiii le desfăşoară in cadrul şcolilor la care sunt înscrişi în Marea Britanie. Fără a-şi propune să fie o şcoală propriu-zisă, “şcoala de cultură şi tradiţie românească” este un program complementar oferit copiilor români ca alternativă de actualizare şi îmbogăţire a cunoştinţelor legate de ţara de provenienţă.

Deschiderea oficială a “şcolii de cultură şi tradiţie românească” a avut loc în data de 8 decembrie 2007, la sediul Institutului Cultural Român din Londra, instituţie care oferă în prezent spaţiul de desfăşurare a activităţilor cu copiii.

Departe de a marca apariţia propriu-zisă a şcolii din Londra, data de 8 decembrie 2007 a însemnat de fapt începutul unei noi etape din existenţa acesteia, şi anume a unei etape de reorganizare şi extindere.

Copiii români din Londra au avut ocazia de a participa la activităţi cu caracter catehetic încă din luna octombrie 2005, acestea fiind desfăşurate şi în prezent în cadrul şcolii duminicale aparţinând parohiei "Sf. Mare Mc. Gheorghe".

Între timp şcoala s-a extins, oferind copiilor posibilitatea de a participa la cursuri şi sâmbăta, în incinta Institutului Cultural Român din Londra.

Printre disciplinele de studiu incluse în programul şcolii se numără: Limba şi literatura română, Religia, Istoria şi Geografia României, precum şi Elemente de etnografie, la care se adaugă o serie de activităţi cu caracter artistic şi recreativ (excursii, activităţi sportive etc). Activităţile sunt organizate cu sprijinul unui grup de profesori calificaţi.

Program :

Programul este adresat copiilor români cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani, activităţile desfăşurându-se conform următorului program:

- sâmbăta, între orele 10.30- 14.30 la sediul Institutului Cultural Român din Londra

Adresa: ICR London, 1 Belgrave Square, London, SW1X 8PH, UK

- duminica, între orele 12.30-13.30 la Biserica Ortodoxă Româna “Sf. Mare Mc. Gheorghe”, Londra

Adresa: St Dunstan’s in the West, 186 Fleet Street, London EC4A 2AE, UK

Date de contact :

Părinţii care doresc să înscrie copiii în program şi toţi cei interesaţi de activităţile noastre ne pot contacta la sediul Institutului Cultural Român din Londra, în fiecare sâmbătă, între orele 10.00-14.30.

Email şcoală: cceanglia@googlemail.com

Persoane de contact :

Director: Pr. Marcel Oprişan

  • Telefon: 0044(0)7817762075
  • Email: marceloprisan@yahoo.com

Coordonator educativ: Delia Sâmbeteanu

  • Telefon: 0044(0)7832296226

Consilier şcolar: Alina Pop

  • Telefon: 0044(0)7896319793

sus

3. Noutăţi privind şcoala din Londra

"Amintiri din copilăria mea" - o celebrare a copilăriei

Amintiri din copilăria meaAmintiri din copilăria meaAmintiri din copilăria mea

La începutul lunii iunie 2008 "Şcoala de cultură şi tradiţie românească" din Londra va organiza un eveniment care îşi propune să celebreze vârsta şi bucuria copilăriei. Având scopul de a prezenta activităţile şcolii din Londra, evenimentul va include, printre altele, un spectacol organizat împreună cu copiii, precum şi un concurs de eseuri şi desene cu tema "Amintiri din copilăria mea".

Adresăm cu acest prilej o invitaţie tuturor şcolilor parohiale din cadrul Mitropoliei Europei Occidentale si Meridionale în vederea participării la concursul iniţiat de noi. Dorim ca în acest fel să stabilim o punte de legătură între copiii români care locuiesc în diferite ţări ale Europei.

Condiţii de participare la concurs:

Întrucât tema concursului este “Amintiri din copilăria mea”, desenele şi eseurile trebuie să se încadreze acestei tematici. Aşadar ele trebuie să exprime sau să reflecte aspecte legate de copilăria sau viaţa fiecărui copil care participă la concurs.

Printre aspectele care pot fi avute in vedere în realizarea desenelor şi eseurilor se numără:

  • viaţa mea în România
  • viaţa mea în ţara în care locuiesc acum
  • familia şi casa mea
  • prietenii mei
  • credinţa mea
  • şcoala
  • locurile şi lucrurile care îmi plac, etc

Desigur, lista de mai sus nu epuizează întreaga varietate de subiecte care pot fi descrise de către copii în legătură cu propria lor copilărie. Originalitatea în exprimarea ideilor personale va fi unul dintre factorii decisivi în stabilirea câştigătorilor concursului…

Secţiunea desene:

Desenele pot fi realizate cu creioane colorate sau acuarele, de preferat pe hârtie în format A4 sau A3. Vor fi selectate pentru concurs doar desenele finalizate (care nu conţin spaţii neacoperite cu acuarele sau culori) şi care descriu un aspect care poate fi pus în legătură cu viaţa copilului care a realizat desenul (de la portrete ale membrilor familiei până la lucruri care îi plac, lista fiind inepuizabilă).

Fiecare desen trebuie să aibă scris pe verso un titlu (care să reflecte ideea care a stat la baza realizării desenului), precum şi numele complet, vârsta copilului şi şcoala parohială de care aparţine.

Secţiunea eseuri:

La această secţiune copiii vor realiza o descriere a unei intâmplări frumoase din propria copilărie sau a unor amintiri legate de viaţa petrecută în România ori în ţara în care locuiesc acum. De exemplu, copiii care s-au mutat de curând din Romania pentru a locui cu familia într-o altă ţară din Europa ar putea să descrie modul în care s-au adaptat situaţiei din noua ţară de rezidentă, precum şi experienţa desprinderii de ţara natală.

Alţi copii pot fi în situaţia de a se fi născut într-o familie de români dar în afara teritoriului României, în acest caz fiind la fel de interesante relatările lor despre vizitele în România (de exemplu, vizita la bunici sau la alte rude), precum şi despre modul în care îşi petrec viaţa în ţara în care s-au născut (cum îşi petrec timpul liber, cum este şcoala pe care o frecventeză, biserica la care obişnuiesc să meargă etc).

Aceste relatări în formă scrisă pot varia ca întindere (de la câteva rânduri până la câteva pagini), ele reprezentând pentru copii o ocazie de a exersa exprimarea în limba română. Vor fi luate în considerare toate ideile aşternute de copii pe hârtie, întrucât fiecare experienţă descrisă este unică şi are, implicit, valoare.

Eseurile trebuie, de asemenea, să includă numele complet şi vârsta copilului, precum şi şcoala parohială la care este înscris.

Important!

Pot participa la concurs toţi copiii români din diaspora cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani (la secţiunea desene pot fi trimise şi lucrări ale unor copii mai mici). Copiii pot participa la ambele secţiuni ale concursului sau doar la una dintre ele, în funcţie de vârsta şi opţiunile lor. Se poate participa la fiecare secţiune cu un număr de circa 3 lucrări (desene sau/şi eseuri).

Desemnarea caştigătorilor va avea loc în prima săptămână a lunii iunie 2008, la Londra.

Pentru informaţii suplimentare legate de acest concurs, vă rugăm să ne contactaţi la adresa de email cceanglia@googlemail.com sau la numerele de telefon 0044(0)7896319793 - Alina Pop sau 0044(0)7832296226 - Delia Sâmbeteanu.

"Şcoala de cultură şi tradiţie românească" din Londra invită un număr cât mai mare de copiii să participe la acest concurs şi să fie alături de alţi copii români în încercarea de a descrie copilăria în culori şi cuvinte. Noi credem că nimeni altcineva nu poate descrie frumuseţea copilăriei mai bine decât copiii înşişi…

sus

4. Despre noi în câteva imagini (album foto)

Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : momente petrecute impreuna in 2006 Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : cu Mosul - decembrie 2006 Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : ziua lui Andrei Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : prima zi de scoala Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : impodobirea bradului - Craciun 2007 Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : repetând colinde Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : vestind Nasterea Domnului - decembrie 2007 Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : colinde Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : în dar Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : daruri de Craciun Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : la patinoar Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : ora de geografie Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : coordonate geografice Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : noi idei Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : atelierul de creatie Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : felicitare pentru mama Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : lucrurile importante se fac cu rabdare Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : în asteptarea zilei de 1 Martie Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : martisoare Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : vestitori ai primaverii Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : intr-o pauza Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : cei mai mici dintre noi Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : lectia de istorie Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : atenti la lectie Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : a început concursul Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : concursul de desen Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : exercitiu al imaginatiei Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : cer senin Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : deschiderea festiva a scolii - 8 decembrie 2007 Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : cu creioanele pregatite Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : scoala de duminica Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : impreuna Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : un gând pentru ţara mea Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : studiu temeinic Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : zâmbet si culoare Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : zbor deasupra unui câmp cu flori Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : limba româna Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : jocul cuvintelor Şcoala de cultură şi tradiţie românească din Londra : Te-Deum la deschiderea scolii

sus

 
NOUTĂŢI
Tabăra de tradiţie şi spiritualitate 2019

*   Au început înscrierile pentru taberele de traditie și spiritualitate 2019.

*   Vizionati si filmele taberelor precedente.

 
Calendar Ortodox